فاصله گذاری اجتماعی چه اثراتی بر سلامت روان دارد و راهکارهای تطابق با این وضعیت چیست؟  دانلود فایل
در جهت مبارزه با گسترش ویروس کشنده کرونا دولت ها از مردم جامعه خواسته اند تا برای حفظ جان خود از هم فاصله بگیرند. در زمان بحران های اجتماعی، از نظر تکاملی ویژگی ای در انسان ها ایجاد شده که به صورت تمایل به جست و جو ودریافت حمایت از دوستان خانواده و جامعه است.ما مشتاق به جمع شدن در کنار یکدیگر هستیم.گرمی نفس ها و بدن هایمان، دست دادن و در آغوش گرفتن ،صحبت کردن و گوش دادن از منابع اولیه برای تسکین آلام بشر هستند.این ارتباطات از اصول اولیه در هنگام پاسخ به بحران ها و باعث افزایش احتمال بقا در بشریت هستند.
اولویت اول در کنترل ویروس پیروی از دستورالعمل های فاصله گذاری اجتماعی است. قطعا پیشگیری و درمان سخت تر از بیماری نیست ،همان طور که گسترش موذیانه این بیماری و مرگ ناشی از آن بدون مداخله جدی این موضوع را آشکارتر می کند.
اما هر نوع مداخله ای (مانند طرح فاصله گذاری اجتماعی) عوارض خود را نیز دارد. چرا ارتباط اجتماعی مهم است و چگونه می توانیم در این شرایط که نداشتن ارتباط اجتماعی و در واقع فاصله گذاری اجتماعی بسیار مهم و حیاتی است سلامت روان خود را حفظ کنیم و از اثرات سوء این مساله دور بمانیم؟
*انسان ها موجوداتی اجتماعی هستند:
در زمان بحران  و بیماری، محرومیت از ارتباط اجتماعی می تواند باعث بدتر شدن بیماری و شرایط شود. افرادی که تنها هستند سطح بالاتری از هورمون کورتیزول ، پاسخ ضعیف تر سیستم ایمنی و احتمال مرگ زودرس بالاتری دارند. جداسازی افراد با ریسک بالاتر افسردگی، خودکشی و سایر مشکلات همراه است.برای افرادی که به علت ابتلا به عفونت باید قرنطینه شوند این مطلب مفهوم دیگری نیز دارد: محرومیت فرد بیمار از ارتباط اجتماعی و فیزیکی می تواند دفاع در برابر عفونت را سخت تر کند. مسائل دیگری نیز وجود دارد. افرادی که برای مدتی از دیگران جدا بوده اند، پس از قرار گرفتن مجدد در موقعیت های اجتماعی دچار اضطرابی می شوند که روانشناسان به آن اضطراب درون گروهی می گویند.هم چنین محدودیت های مسافرتی که اخیرا ایجاد شده است می تواند باعث ایجاد ترس و انگ و متهم کردن افراد مسافر به ایجاد بحران بیماری در منطقه ای که به مسافرت رفته اند شود.
*چگونه در این شرایط ارتباطات اجتماعی خود را حفظ کنیم؟
درحالیکه فاصله گذاری اجتماعی و جداسازی افراد فعلا موثرترین راه برای کنترل بیماری است، می توان با انجام کارهایی ،عوارض جانبی این شرایط را کمتر کرد.
الان زمان آن رسیده است تا به هر طریقی که می توانید با دوستان، افراد خانواده و آشنایان خود ارتباط بگیرید. بگذارید اطرافیان بدانند که چقدر به آنها اهمیت می دهید. در حالیکه بهترین نوع ارتباط انسانی ،ارتباط زنده و رو در رو می باشد اما در این شرایط ،ارتباط تلفنی به تماس پیامکی و ارتباط ویدئویی به ارتباط تلفنی اولویت دارد.(ارتباط ویدئویی بهتر از تلفنی، و ارتباط تلفنی  بهتر از پیامکی است).
ما باور داریم در شرایطی که ارتباط نزدیک انسانی میسر نیست، تکنولوژی کمک بزرگی در جهت حفظ سلامتی افراد  در این برهه از زمان است. به نظر می رسد استفاده از تکنولوژی برای کاهش عوارض جانبی ناشی از تنهایی در قرنطینه اقدامی کاملا ارزشمند است.
صحبت هایی که در این ارتباطات گفته می شود نیز مهم هستند.اگر شما احساس نگرانی و استرس دارید، صحبت کردن در مورد احساساتتان می تواند مفید باشد. ممکن است شما احساس بهتری پیدا کرده یا نکنید ولی قطعا احساس تنهایی کمتری خواهید داشت. اگر شما شنونده نگرانی ها و احساسات فرد دیگری در مکالمه هستید، در برابر این تکانه که شما را تشویق می کند تا صحبت های فرد را قطع کنید یا به او بگویید که نگران نباشد مقاومت کنید. شما تنها وظیفه دارید تا به صحبت های فرد مقابل گوش کنید و نشان دهید که احساسات او را می فهمید و آنها را می پذیرید. این فرآیند که در آن یک نفر در مورد احساسات و آسیب پذیری خود صحبت می کند و فرد شنونده با پذیرش و مراقبت پاسخ می دهد، در حقیقت پایه و اساس ایجاد ارتباط نزدیک وموثر است.
البته تماس فیزیکی نیز برای سلامت روان انسان ها حیاتی است. اگر از افرادی که به شما نزدیک و در سلامت هستند دور هستید، با در آغوش گرفتن کوتاه یا گرفتن دست افرادی که در سلامت هستند و به این امر رضایت دارند(و با رعایت ایمنی مثل شستن دست بلافاصله ) می توانید آرامش خاطر بیابید زیرا این کار باعث ترشح  هورمون اکسی توسین در بدن شده که به هورمون عشق و علاقه معروف است  و باعث تنظیم سیستم ایمنی و افزایش حس آرامش در شما می شود.
*چه کارهای دیگری می توانید انجام دهید:
سایر کارهایی که شما برای ارتقا سلامت روان خود در دوران فاصله گذاری اجتماعی می توانید انجام دهید شامل موارد زیر است:
1.دیگران را به صورت مجازی به عنوانی عضوی از گروه بپذیرید. از تمایل خود به داشتن ارتباط تنها با کسانی که همیشه با آنها در این مدت در ارتباط بودید آگاه باشید و به یاد داشته باشید که شما با این منطق به دنیا نیامده اید که افراد تنها دو دسته هستند یا افرادی که شما به آنها اعتماد دارید و یا کسانی که اعتماد ندارید. احساسات  افراد انعطاف پذیرند و با تغییر شرایط تغییر می کنند. تصور کنید افرادی را که در محیط کاری با آنها راحت هستید و مورد اعتماد شما هستند در مقایسه با افرادی که در یک مهمانی شام خانوادگی می بینید یا در یک مسابقه فوتبال با آنها هم بازی هستید. الان زمان آن است تا تعریف خود را از هویت های مربوط به گروه گسترش دهید.
2.بخشنده باشید. به صورت کلی، بعد عملی گسترده کردن تعریف هویت های گروهی برای تشویق افراد به بخشنده بودن است. کمک کردن به افراد در هنگام نیاز، باعث بهبود سلامت روان هم در فرد گیرنده کمک و هم در فرد کمک رسان می شود. به عنوان مثال اگر برای انجام خریدی مجبور هستید به بیرون از خانه بروید ، می توانید از همسایگان خود که فکر می کنید آسیب پذیرتر هستند سوال کنید تا اگر چیزی لازم دارند برای آنها نیز خرید کنید. این کار باعث می شود تا شما به عنوان فرد یاری رسان احساس بهتری پیدا کنید.
3.و در نهایت به یاد داشته باشید تا نفس بکشید. در این لحظه، با تمام استرس ها و نگرانی هاخیلی از مردم احساس ناامیدی و قطع ارتباط با اطرافیان دارند. اما شما هنوز اینجا هستید وتمام افرادی که در کنار شما هستند در این بحران با شما هستند. تنفس های آگاهانه و آرام  می توانند تا حدودی ذهن شما را آرام کنند.
بحران ایجاد شده اخیر به زودی پایان نمی گیرد. ممکن است مسائل بدتر شوند هم چنان که زمان می گذرد آثار فاصله گذاری اجتماعی و جداسازی نمود پیدا خواهد کرد. مسائلی که امروز قابل مدیریت کردن هستند ممکن است فردا این گونه نباشند. به عنوان متخصصان سلامت روان، ما در مورد آثار سوء جداسازی و تنهایی طول کشیده افراد و استرس مزمن که می تواند منجر به ایجاد افسردگی شود نگران هستیم. هم چنین ما نگرانی هایی در مورد افزایش تعارض های خانوادگی که ناشی از سپری کردن زمانی طولانی در یک محیط با افراد خانواده است داریم.
انعطاف پذیری یک ویژگی انطباقی است.ساختن مکانیسم های دفاعی سازگارانه، آگاه ماندن از عوارض تغییرات اجتماعی در حال ایجاد، و مرتبط باقی ماندن با ارزش های خود و همین طور با یکدیگر بسیار ضروری به نظر می رسد.بشر ظرفیت زیادی برای همدلی و مراقبت از هم در زمان بحران دارد.حفظ فاصله اجتماعی باعث تغییر این ویژگی نخواهد شد.
ترجمه و تنظیم: دکتر سعیده شیردل- روانپزشک-دانشکده علوم رفتاری وسلامت روان-دانشگاه علوم پزشکی ایران
منبع:
Social distancing comes with social side effects – here’s how to stay connectedhttp://theconversation.com/social-distancing-comes-with-social-side-effects-heres-how-to-stay-connected-133677









Template settings