نشست تخصصی گروه اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی ایران.
نشست تخصصی گروه اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان: این نشست با حضور دکتر محمدباقر صابری زفرقندی مدیر گروه اعتیاد دانشگاه، دکتر حسین ذبحی قاضی شعبه جرائم امنیتی ومواد مخدر دادگاه انقلاب، دکتر محمد مهدی گویا متخصص بیماری های عفونی و رئیس سابق بیماری های عفونی وزارت بهداشت و دکتر محمدرضا ساکی حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در تالار دکتر ایرج سیاسی تشکیل گردید.
در ابتدای نشست دکتر صابری ضمن خوشآمدگویی هدف از تشکیل نشست های تخصصی را واکاوی مبانی علمی و حل چالش ها مبتنی بر نظر متخصصین و ارائه راه کارها مبتنی بر شواهد علمی در حوزه اعتیاد بیان کرد و در این نشست بررسی چالش های مرتبط با «تجمع گاه ها» یا همان «پاتوق های» معتادان مورد هدف قرار داد.
ایشان ادامه داد در ایران نیز مانند همه کشورهای دنیا ما در حوزه مقابله با مواد مخدر با پدیده ای به نام تجمع گاه ها یا پاتوق معتادان مواد مخدر رو به رو هستیم. تشکیل پاتوق ها از عوارض اعتیاد به مواد مخدر می باشد و چون این مکان ها، مکان های غیر رسمی هستند لذا ارائه خدمات بهداشتی درمانی و حتی امنیتی و انتظامی نمی تواند مانند سایر بخش های جامعه صورت گیرد. لذا لازم است راه کارهای جدیدی برای این گروه هدف تدوین شود که می تواند در قالب تدوین و ابلاغ دستورالعملها، آییننامه ها و یا حتی تغییر یا وضع برخی قوانین باشد. بدیهی است عدم توجه حاکمیت به موضوع پاتوق ها میتواند عوارض امنیتی، بهداشتی و درمانی برای جامعه داشته باشد. در انواع پاتوقهایی که در ایران وجود دارند میتوان به برخی از آنها که وسیع و دارای جمعیت بالایی هستند تا پاتوق هایی محدود در شهرها اشاره کرد. عموما نیز در این پاتوق ها به دلیل عدم اشراف مراجع قانونی، انتظامی و بهداشتی درمانی رفتارهای بزهکارانه و غیر بهداشتی فراوانی رخ میدهد. برای مدیریت این مکان ها باید به ذینفعان این جامعه یعنی مصرف کنندگان مواد، توزیع کنندگان مواد و کسبه اطراف این محل ها توجه داشت و بدون توجه، جلب حمایت و رضایت این گروهها هرگونه مداخله حاکمیتی میتواند بی ثمر باشد.
در ادامه نشست دکتر ساکی اعتیاد را یک پدیده چندوجهی عنوان کرد و تاکید نمود مداخلات تک بعدی میتواند به شدت آسیب زا باشد. ایشان در خصوص انواع پیشگیری اولیه، ثانویه، کیفری، اجتماعی، و پیشگیری وضعی توضیحاتی مبسوطی را ارائه کرد. ایشان معایب و جود پاتوقهای را زشت جلوه دادن نمای شهرها،اعلان رسمی و علنی مبنی بر ناکارآمدی تدابیر پیشگیرانه، ایجاد زمینه جهت دسترسی به مواد، جذب و آلوده کردن افراد جدید، شکل گیری باندهای فساد و فحشا، آلودگی و افزایش بیماری های مصری و خطرناک، زمینه سازی ارتکاب جرائم سرقت، تکدی گری و کارتن خوابی، هدر رفت سرمایه های انسانی و اجتماعی و ایجاد کنون های جرم خیز ذکر کرد.
ایشان یادآور شد علی رغم همه مشکلات و معضلاتی که به دلیل وجود پاتوق ها وجود دارد ولی برخوردهای قهری الزاما نمیتواند به حل این مشکل کمک کند.
دکتر گویا گفت: اعتیاد یک بیماری مزمن، قابل پیشگیری و قابل کنترل است. که با برنامه ریزی صحیح، دقیق و علمی کنترل امکان پذیر میباشد. ایشان دلیل ناموفق بودن برنامه های مربوط به معتادان پرخطر و پاتوق ها و یا به صورت کلی معضل اعتیاد را همسو نبودن سیستم انتظامی-امنیتی و سیستم بهداشت ذکر کرد و تاکید کرد موفقیت در صورتی امکان پذیر است که همه این دستگاه ها به یک دیدگاه مشترک برسند و در کاهش نسبی اعتیاد در درازمدت نتایجی قاب توجهی را بدست آورند در غیر این صورت مجبور به پرداخت هزینه های اعتیاد و گسترش بیماری هایی از قبیل ایدز و هپاتیت خواهیم شد.
در ادامه نشست دکتر ذبحی، ضمن ابراز تاسف از موضوع اعتیاد گفت: اعتیاد در همه کشور ها وجود دارد، فراگیر است و در حال گسترش است. برخلاف گذشته در سالهای اخیر اعتیاد با جرم های مختلف امتزاج پیدا کرده است . ایشان در خصوص اننتقال آلودگی ها در پاتوق ها ابرازنگرانی کرد ودر خصوص اهمیت مدیریت این موضوع توضیحاتی ارائه داد و معتقد بودند که ما بعد از بحران کرونا و تورم، بحران مواد مخدر داریم که به جای حل آن نیازمند یک حرکت انقلابی و نو که مستلزم بسیج شدن تمام قوا است، هستیم. ایشان یادآور شد تا زمانی که تقاضا باشد عرضه نیزهست پس باید در جهت کاهش تقاضا و در واقع درمان معتادان گام برداشت.
کامنت