تاثیر روانی HIV
وقتی آزمایش HIV فرد مثبت شد، می تواند فکر کند که دنیا به پایان رسیده است و دیگر امیدی به آینده نیست. اما شاید بتوان نگاه دیگری به آن داشت.
همان طور که میدانیم با مراقبت و پشتیبانی صحیح، زندگی با HIV آسانتر می شود. اما بدون اینها، نتایج می توانند فاجعه بار باشند. یکی از دلایل این امر این است که استرس عاطفی و ذهنی تجربه شده توسط افراد مبتلا به HIV می تواند انواع مختلفی از مشکلات روانی را ایجاد کند.
اچ آی وی / ایدز بار روانی قابل توجهی را تحمیل می کند. افراد مبتلا به HIV معمولاً دچار افسردگی و اضطراب می شوند زیرا با مقوله سازگاری با تأثیر تشخیص HIV بر زندگیشان، مواجه میشوند و احتمالا با مشکلات زندگی با یک بیماری مزمن روبرو می گردند.
زندگی با HIV چالش برانگیز است زیرا با تعدادی از عوامل استرس زای قابل توجه و مکرر از جمله درد جسمی، عوارض جانبی درمان های ضد ویروس، استیگما و انگ های اجتماعی و تبعیض همراه است.
تأثیر روانشناختی HIV با اختلالات روانی و عاطفی مترادف است. اختلالات بهداشت روان از مهمترین دلایل ناتوانی ناشی از سلامتی است که
۱۰% تا ۲۰% کودکان را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می دهد و پیش بینی کننده ی اختلالات بهداشت روان و سایر بیماریها در بزرگسالی است. اگر اختلالات روانی کنترل نشود، می تواند باعث افزایش مرگ و میر و ناتوانی در بیماری ایدز گردد.
افراد مبتلا به اچ آی وی / ایدز از جمله افرادی هستند که معروف هستند که نیازهای عاطفی زیادی دارند و برای کنار آمدن با شرایط بیماری و تاثیرات آن بر زندگیشان، به حمایت نیاز دارند. نیاز به درک بهتر از تأثیرات ذهنی و عاطفی، خصوصاً در مورد ارزیابی و درمان آنها ضروری است. کودکان و نوجوانان مبتلا به اچ آی وی ممکن است در مقایسه با بزرگسالان خود با بار بیشتری از نظر اختلالات بهداشت روانی و رفتاری روبرو شوند.
افسردگی شایع ترین اختلال روانپزشکی شناخته شده و گزارش شده است. علیرغم شیوع زیاد، افسردگی معمولاً در جمعیت پزشکی عمومی کم تشخیص و در نتیجه درمان نمی شود. در مراقبت های اولیه، پزشکان حدود نیمی از دو سوم بیماران مبتلا به افسردگی را از دست می دهند. دلیل این امر آنست که افسردگی اغلب به عنوان واکنشی مورد انتظار در برابر یک بیماری پزشکی تلقی می شود. (مترجم: در حالیکه شاید نیاز باشد که بیمار مورد ارزیابی دقیق تری برای تمایز بین حالتی که در مباحث روان تنی از آن به عنوان demoralization (تضعیف روحیه) یاد میشود با اختلال افسردگی قرار بگیرد.)
افسردگی یک تهدید در زندگی نوجوانان و جوانان مبتلا به اچ آی وی است و اغلب توسط عناصر مختلفی که شامل هزینه بالای دارو، استرس، حوادث دشوار زندگی، عوارض جانبی داروها و پیشرفت بیماری است، ایجاد می شود.
شیوع افسردگی با شدت علائم افزایش می یابد. بنابراین، هرچه بیماری شدیدتر باشد، تأثیر آن بر سلامت روانی بیمار بیشتر است. با این حال، شیوع افسردگی با کمک مداخلات درمانی کاهش می یابد.
افسردگی همچنین عامل بسیار مهمی در پایبندی ART (درمان های دارویی ضد ویروسی) است. احتمال زیادی وجود دارد که بیماران افسرده حداقل یک دوز از رژیم ART را از دست بدهند. بنابراین تشخیص به موقع و درمان موثر افسردگی کمک زیادی به بهبود پایبندی به ART و بهبود کیفیت زندگی می کند. همان طور که پیشرفت پزشکی به افراد HIV مثبت کمک می کند تا زندگی پربارتری داشته باشند، درمان افسردگی همچنین می تواند به بیماران کمک کند تا هر دو بیماری را بهتر کنترل کنند. این روش های درمانی می تواند هم میزان بقا و هم کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به HIV و افسردگی افزایش دهد.
یکی دیگر از تأثیرات روانشناختی HIV ترس است. پس از تشخیص HIV توسط فرد، او اغلب از ترس از انگ خوردن یا ترس از افشای آن رنج می برد. این مساله معمولاً اثرات آسیب زایی دارد. بنابراین گروههای حمایتی و گروههای همسال برای کنترل اثرات ترس ضروری هستند. ترس، منجر به مرگ بسیاری از بیماران مبتلا به HIV شده است.
پیامدهای منفی اجتماعی مانند انگ و تبعیض مسئله دیگری است که بیمار هنگام افشای وضعیت خود با آن روبرو می شود و اغلب می تواند به گزینه های محدودی برای ازدواج و اشتغال او منجر شود و حتی ممکن است منجر به طلاق گردد. انگ و تبعیض مربوط به HIV اغلب دلیل اصلی مواجه شدن بیمار با ترس شدید از افشا است که می تواند فاجعه بار باشد.
علاوه بر این، گاهی انگ مرتبط با HIV اغلب با سایر دلایل انگ، از جمله موارد مرتبط با سلامت روان و / یا اختلالات مصرف مواد در هم آمیخته میشود. افسردگی و اضطراب، که دو اختلال شایع در ارتباط با اچ آی وی هستند، خود به خود انگ می شوند. بنابراین، فردی که هم با اچ آی وی زندگی می کند و هم با یک اختلال روانی همراه است، با یک بار مضاعف ناشی از انگ و استیگما مواجه میشود.
با تأمل در اظهاراتی که در بالا ذکر شد، می توان ادعا کرد که تأثیر روانی اچ آی وی بیشتر از: عدم حمایت و مراقبت، دانش و تأیید خانواده، دوستان و کارکنان بهداشت و درمان ناشی می شود.
حمایت از خانواده و گروه همسالان بسیار مهم است زیرا نه تنها ثبات ذهنی، اقتصادی و اجتماعی را برای بیماران مبتلا به HIV فراهم می کند، بلکه فشارهای روانی آنها را نیز کاهش می دهد. بنابراین، توصیه می شود که کشورهای جهان بتوانند درگیر سیاست هایی شوند که نیازهای اقتصادی، اجتماعی افراد مبتلا به HIV / AIDS را تأمین کنند.
مشارکت در جوامع آسیب پذیرتر نیز مهم است که این مساله می تواند از طریق کمپین های آگاهی بخشی به افراد، در زمینه تأثیر روانشناختی HIV، انجام شود. همچنین نیاز به مدارسی برای آموزش مراقبین بهداشتی در جهت آموزش بیماران مبتلا به HIV و خانواده ی آنها میباشد.
بعلاوه، سازمان های غیردولتی نقش مهمی در سلامت کلی بیماران مبتلا به HIV / AIDS دارند.
توصیه می شود که تعداد بیشتری از سازمان های غیردولتی که بیشتر در زمینه ریشه کن سازی HIV / AIDS فعال هستند، در زمینه ی مسائل و ابعاد روانشناختی و حمایت روانی از بیماران مبتلا به HIV نیز فعالیت کنند.
ترجمه و تلخیص:
دکتر هلن شاه خواه؛ روان پزشک و روان درمانگر تحلیلی