سلامت روان و تندرستی در طی همه گیری کووید19
دانلود فایلمترجم: زهرا پورمحمد طرقبه. دانشجوی سلامت روان
ویراستار: دکتر مهدیه صالحی-روانپزشک
دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان ( انستیتو روانپزشکی تهران )
خرسندیم که چند پیام، تجربه و منابع هفتگی را برای کمک به شما جهت مراقبت از سلامت روان و تندرستیتان در طی کووید-19 و در طول ماه مبارک رمضان و بعداز آن، به اشتراک بگذاریم. امسال، خیلی از شما ممکن است احساس کنید که ماه رمضان به خاطر همه گیری کووید-19 عوض شده است. بسیاری از کشورها تعطیل هستند و به شما توصیه شده است که برای محافظت از خودتان و دیگران در برابر کووید-19 از تجمعات بزرگ مذهبی و اجتماعی دوری کنید. این دوری ممکن است باعث شود که احساس غم، استرس، سردرگمی، ترس یا عصبانیت داشته باشید. در چنین زمانهایی داشتن احساسات مختلف طبیعی است. اگرچه ممکن است امسال ماه رمضان حس متفاتی داشتهباشد، اما همچنان ماهی است که در آن همهی ما خویشتنداری، تامل، دعا کردن، عبادت، به اشتراکگذاشتن و فداکاری و جستجوی نعمت های خداوند را تمرین میکنیم.
بنابراین اینجا اولین سری از پیامهای ما برای شما در ماه رمضان است: از نظر فیزیکی دور، اما از نظر اجتماعی در ارتباط بمانید. در طی چند هفتهی بعدی و از طریق عید، ما پیامهایی درباره ی مراقبت، اشتراک، مراقبه، خودشکوفایی، خویشتنداری، متوقفکردن شایعات، قدردانی و امید را با شما به اشتراک میگذاریم.
از نظر فیزیکی دور، اما از نظر اجتماعی در ارتباط بمانید
اقدامات از راه دور و تعطیلی ها ممکن است سنت هایی را که در ماه رمضان شما و عزیزانتان را دور هم جمع میکرد تغییر دهد. شما هنوز میتوانید روابط خانوادگی و اجتماعی تان را در طول این ماه حفظ کنید. اینکه با عزیزانتان در ارتباط باشید، مهم نیست کجا هستند، به شما کمک خواهد کرد تا با هر عامل استرس زایی که ممکن است احساس کنید، بهتر کنار بیایید. در اینجا نکاتی وجود دارد که به شما کمک میکند در ماه رمضان از نظر فیزیکی دور بمانید و از نظر اجتماعی در ارتباط بمانید.
• احوالپرسی با موبایل یا ویدئو. به طور منظم احوال خانواده و دوستانتان را از طریق تماس تلفنی یا ویدئویی بپرسید تا به هم کمک کنید و روحیه ی یکدیگر را بالا ببرید. این خصوصا برای افراد مسن مهم است، که ممکن است در این ماه احساس تنهایی یا انزوا کنند، و نیاز است برای اطمینان از اینکه خوب غذا میخورند، فعال هستند و داروهایشان را مصرف میکنند، پیگیری شوند.
• افطارهای مجازی را سازمان دهی کنید. عزیزانتان را از طریق تماس تلفنی یا ویدئویی سر میز بیاورید. این یک روش عالی برای بودن با آن ها و حفظ سنت های سالانه است، بدون اینکه آن ها یا خودتان را در معرض خطر کووید-19 قرار دهید.
• از کودکانتان حمایت کنید. اگر والد یا سرپرست هستید، به یاد داشته باشید که کودکان ممکن است در ماه رمضان به حمایت بیشتری نیاز داشته باشند. آن ها هم استرس و تغییرات مقابله میکنند اما به روش خودشان، مثلا بیشتر میچسبند، مضطرب هستند، کناره گیری میکنند، عصبانی یا آشفته هستند. در ماه رمضان از آن ها حمایت کنید، به نگرانیهایشان گوش دهید و توجه و عشق بیشتری به آن ها نثار کنید.
سلامت روان و حمایت روانی اجتماعی در سطح منطقه ای
سازمان بهداشت جهانی و مقامات بهداشت عمومی در سرتاسر جهان در حال تلاش برای مهار همه گیری کووید-19 هستند. با این وجود این موضوع استرس زیادی در سطح فردی، جامعه، ملی و بین المللی ایجاد میکند. قرار گرفتن طولانی در معرض استرس باعث میشود افراد در برابر مشکلات سلامت روان آسیب پذیر شوند. نرخ مشکلات روانی اجتماعی و سلامت روان اغلب در طول این دوره ها افزایش پیدا میکند. اختلالات از پیش موجود نیز ممکن است توسط پریشانی عود کرده یا بدتر شود.
خدمات حمایت روانی اجتماعی و سلامت روان در طول این بحران حیاتی هستند. برنامه ی مصرف مواد و سلامت روان سازمان بهداشت جهانی اطلاعات و راهنمایی هایی را برای پشتیبانی از کشورهای منطقه به منظور فراهم آوردن سلامت روان و حمایت روانی اجتماعی از افراد، خانواده ها و جوامع در طول این همه گیری و پس از آن به اشتراک میگذارد.
حمایت روانی اجتماعی و سلامت روان در سطح کشوری
در حال حاضر، بسیاری از کشور ها در منطقه مدیترانه شرقی برنامه های عملیاتی را تدوین کرده اند و به عنوان بخشی از پاسخ ملی به همه گیری کووید19، فعالیت هایی را برای رسیدگی به سلامت روان و پشتیبانی روانی اجتماعی آغاز کرده اند. هر هفته، ما تجربیاتی را از دو کشور در منطقه به اشتراک میگذاریم، در این هفته با افغانستان و جمهوری اسلامی ایران شروع میکنیم.
افعانستان
در برنامه ی پاسخ ملی آن ها به همه گیری کووید-19، افغانستان یک مولفه را در ارائه خدمات حمایت روانی اجتماعی و سلامت روان در بر گرفت. در حال حاضر، افغانستان خدمات مشاوره ای روانی اجتماعی از راه دور را از طریق راهنماها و وبسایت ها فراهم کرده است. راهنما ها برای افراد اطلاعات درباره ی کووید-19 و جنبه های سلامت روان پیرامون آن فراهم میکنند و برای کاهش استرس مرتبط با کووید-19 و همینطور حمایت کوتاه روانی اجتماعی برای افراد نیازمند مشاوره میدهند. وبسایتها برای مردمی که به اینترنت دسترسی دارند مشاوره ی روانی اجتماعی فراهم میکند. افغانستان اکنون در فرآیند توسعه برنامه های آگاهی قرار دارد که خود مراقبتی را در گروه های مختلف، شامل جمعیت عمومی، کارکنان مراقبت سلامت و کودکان هستند را افزایش میدهد، تا در طول این همه گیری کووید19 سلامت حفظ شود و مشکلات روانی اجتماعی را دور نگه دارد.
جمهوری اسلامی ایران
در برنامه ی پاسخ ملی آن ها به همه گیری کووید-19، جمهوری اسلامی بخشی را در زمینهی ارائه خدمات حمایت روانی اجتماعی و سلامت روان گنجانده است. در حال حاضر، جمهوری اسلامی ایران سه راهنما برای ارائه اطلاعات در مورد سوالات متداول دربارهی همهگیری کووید_19 دارد. همچنین دو راهنما برای سلامت روان و خدمات پشتیبانی روانی اجتماعی دارد که تحت نظارت 450 روانشناس بالینی آموزش دیده مشاوره ارائه میشود و در صورت نیاز، به سایر سوالات پاسخ داده میشود. جمهوری اسلامی ایران همچنین در حال گسترش دستور العمل های ملی پیشگیری از استرس، اضطراب، و فوبیای مرتبط با کووید-19 در گروه های مختلف سنی، شامل جمعیت عمومی، کارکنان خدمات درمانی، خانواده های بیماران مبتلا به کووید-19، کودکان و گروه های دیگر میباشد. همچنین در حال ایجاد مراکز تماس منطقهای برای فراهم کردن کمکهای اولیهی روانی اجتماعی و مشاوره از راه دور برای عموم میباشد.
آیا سلامت روان و حمایت روانی اجتماعی بخشی از برنامه و فعالیت های ملی شما در پاسخ به همه گیری کووید-19 است؟
تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید
ما به طور منظم در حال به روز رسانی وبسایتمان با اطلاعات و دستورالعمل برای سلامت روان و حمایت روانی اجتماعی در طی شیوع کووید-19 هستیم تا به شما و عزیزانتان برای مقابله با استرس، حمایت یکدیگر، مقابله با انگ اجتماعی مرتبط با کووید-19، و دستیابی به جدید ترین موضوعات کمککنیم.