مراقبت از خانواده در مقابل کرونا ویروس و شیوع سایر عفونتهای نوظهور
در طول شیوع بیماری عفونی کرونا ویروس (کوید 19 ) که اولین بار در دسامبر 2019 در چین اتفاق افتاده آمادگی پذیرفتن مسئولیت حفظ سلامتی را در افراد و خانواده هایشان ایجاد کنید. اگرچه دانشمندان،پزشکان و مسئولین این مشکل را از نزدیک رصد میکنند و به دنبال راه حلی برای حل آن هستند. بهترین راه برای محافظت از خانواده هر کس، داشتن اطلاعات مناسب،رعایت اصول بهداشتی اولیه و اقدامات پیشگیرانه ،یادگیری اصول مدیریت استرس و ایجاد راههایی برای مشارکت فرزندان و خانواده ها در این امر می باشد.
آگاه ماندن (با اطلاع ماندن):
داشتن منابع موثق و معتبر در طول شیوع بیماریهای عفونی به خانواده شما اطمینان می دهد که اقدامات مناسب برای سالم ماندن را انجام داده اند و شک آنان راجع به منبع اطلاعات دقیق را برطرف می کند. توصیه های دقیق راجع به بیماری و پیشگیری از آن ،مراقبت از سلامت خود و خانواده و راهنمای سفر را در سایت زیر می توانید ببینید
مدارس یک منبع موثق اطلاعات سلامت بروز در مورد توصیه های مخصوص محیط مدرسه و برنامه های اورژانس هستند . برنامه ریزی برای مراقبت از کودک در صورت تعطیلی مدرسه ، که ممکن است شامل مرخصی گرفتن یا یافتن برنامه های مراقبت متناوب باشد.
به کارگیری اصول بهداشتی و پیشگیرانه خوب:
از ارتباط نزدیک با افرادیکه ممکن است بیمار باشند پرهیز کنید.
ویروس ها معمولا در محیط از از شخص به شخص دیگر و از طریق عطسه و سرفه فرد آلوده انتقال می یابد.
وقتی عطسه و سرفه میکنیدجلوی بینی و دهانتان را با دستمال کاغذی و یا آستین بپوشانید. در صورتیکه دستمال کاغذی در دسترس شما نیست عطسه و سرفه را بجای دست ها در آرنج انجام بدید.
چشم ها،بینی و دهان را لمس نکنید. میکروبها از این راه انتقال می یابند.
بطور منظم دستهایتان رابا آب گرم و صابون برای مدت حداقل 20 ثانیه بشویید.اگر صابون در دسترس تان نیست،از محلول های ضد عفونی کننده بر پایه الکل استفاده کنید.
دستهایتان را بعد برگشت به خانه از محل های عمومی مانند مدسه یا زمین بازی بشوئید.
سطوحی که افراد خانواده مرتب لمس می کنند را بطور مکرر با اسپری یا دستمال مرطوب ضد عفونی کننده،تمیز کنید.
اگر بیمار شدید،در خانه بمانید وبه منظور محافظت دیگران از بیماری، تماستان با آنها را محدود کنید
یک رژیم غذایی متعادل و با مواد مغذی مصرف کنید و شبها به اندازه کافی بخوابید.
ورزش به سلامتی کلی بدن کمک می کند و برای کاهش استرس نیز مفید است
مطمئن شوید همه افراد در خانه شما،واکسن آنفولانزا گرفته اند.از آنجا که مابیشتر با آن آشنا هستیم ممکن است مردم به اندازه آن درباره آن نگران نباشند،ولی به هر حال این هم یکی از اصول اصلی پیشگیری است.
از کودکان با مشکلات خاص بیشتر مراقبت و محافظت کنید
بکار گرفتن اقدامات احتیاطی برای سالم ماندن گروههای در خطر مانند: بچه های خیلی کوچک،سالخوردگان، افراد با نقص سیستم ایمنی یا سایر مشکلات سلامت مهم است.
راهکارهایی برای کاهش استرس:
عدم قطعیت و شک و نگرانی در مورد ابتلا به بیماری عفونی و محافظت از خود و خانواده می تواند احساس استرس را افزایش دهد.راههای موثری برای مدیریت استرس و نگرانی در افراد و خانواده ها وجود دارد.
با استفاده از منابع معتبر و دقیق مانند هلال احمر، اطلاعاتتان راجع به پیشرفتهای مرتبط با شیوع بیماری عفونی را به روز نگه دارید.
فعالیتهای روزانه تان را حفظ کنید.
روی جنبه های مثبت زندگی و چیزهایی که روی آنها کنترل دارید تمرکز کنید.
از افراد خانواده و دوستانی که هنوز با شما ارتباط دارند بخواهید که از شما حمایت اجتماعی کنند.
برای کاهش استرس خود از تکنیک های ریلکسیشن استفاده کنید.
خود را با فعالیتهای فیزیکی و سایر فعالیتهای لذت بخش مشغول کنید.
اگر خودتان یا یکی از اعضای خانواده مشغولیت فکری بیش از حد دارد که موجب ناراحتی وی شده ،از مراقبین سلامت یا یک روحانی دینی کمک بگیرید.
راههای ایجاد مشارکت کودکان در فعالیتهای مراقبت از سلامتی خانواده:
مشارکت داد ن کودکان در این امر منجر به فهم بهتر آنان از موضوع، مقابله با ترس آنان از چیزهای ناشناخته،و تقویت احساس کنترل و تسلط بیشتر بر شرایط در کودکان و نوجوانان .
از بچه ها بپرسید در مورد این بیماری عفونی چه چیزهایی شنیده اند.
اطلاعات دقیق متناسب با سنشان به آنها بدهید و هرگونه اطلاعات غلط و برداشت های اشتباه در آنان را اصلاح کنید.
کودکان را تشویق کنید تا نگرانی های خود را با شما در میان بگذارند ، آنها باید بدانند که والدین و معلمان شان در دسترس هستند و میتوانند در مورد افکار و احساساتشان با آنها سخن بگویند.
رفتار والدین تاثیر زیادی روی بچه ها دارد. با آنها با آرامش صحبت کنید وروی واقعیت ها متمرکز شوید. بر تلاشهایی که برای مهار این بیماری عفونی انجام می شود تأکید کنید.
در رفتارهای پیشگیرانه برای فرزندان خود الگو های ساده بسازید .
به عنوان مثال ، به آنها بیاموزید که دستان خود را با صابون بشویید و مثلا بگویید شستن دستها باید به اندازه خواندن یکی از شعرهای مهد کودک طول بکشد تا متوجه مدت زمان کافی برای شستن بشود.
به خانواده در مورد عادات درست بهداشتی آموزش بدهید .در مورد آنچه هر کدام از اعضای خانواده برای کمک به دیگران می تواند انجام دهد گفتگو کنید.
در صورت لزوم کودکان را در برنامه های خانوادگی و پیشگیرانه مشارکت دهید
در مورد تصورات غلط و تبعیض آمیزی که کودکان در مورد افراد با تابعیت کشورهایی که ویروس از آنها نشئت گرفته، دارند با آنها گفتگو کنید.
ترجمه: دکتر فاطمه شیرزاد، روانپزشک، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران