کنترل خشم در حل مساله دانلود فایل
خشم هیجان طبیعی بشری هست و همه انسانها عصبانی می شوند و این طبیعی است. انچه که طبیعی نیست این است که خشم را چگونه ابراز کنیم. اگر متاهل هستید بدانید که در رابطه ی زناشویی عصبانی شدن زیاد پیش می اید. رفتار پرخاشگرانه به روابط زناشویی صدمه می زند و فرونشانی خشم به سلامت جسمی و روانی شما اسیب می زند.هستید .موافقت و تابع همسر بودن برای عصبانی نکردن او فشار روانی ایجاد می کند زیرا رابطه زناشویی فضایی است که نیازها باید ارضا شوند. عدم ابراز خشم نشان می دهد که رابطه امن نیست. استفن میچل نویسنده ی کتاب "عشق دوام می آورد" می گوید: ماندگاری یک رابطه ی عاشقانه به مدیریت خشم در کنار عشق وابسته است.
حل مساله
حل مساله لازم است و زوج ها باید یاد بگیرند که مسایل خود را با هم حل کنند و طبیعتا در این روند ممکن است خشمگین شوند . باید یاد بگیرند تاخشم خود را کنترل کنند.
اما چگونه خشم را در حل مساله مدیریت کنیم؟
در گرماگرم بحث و گفتگو برای حل مساله ، زوجین در حالتی قرار می گیرند که از آن به عنوان "مغز خزندگان" یاد می شود. این بخشی از مغز است که وقتی فرد می ترسد یا عصبانی می شود ، فعال می گردد و باعث می شود واکنش عصبی شیمیایی و فیزیولوژیکی بدن در حالت "جنگ یا گریز" قرار بگیرد . در این حالت تنفس تند می شود ، ضربان قلب افزایش می یابد و منطق و تفکر منطقی از بین می رود.
خوشبختانه اگر زن و شوهری در زمان هایی که آرام و منطقی هستند، فنونی برای مدیریت خشم یاد بگیرند ، می توانند انها را برای جلوگیری از خشم به کار بگیرند. جلوگیری از تشدید واکنش ها و قطع پرخاشگری کلامی مجهز می شوند. هنگامی که زوج ها بدانند که انها عاشق یکدیگر هستند ، رابطه برایشان مهم است و حریم شخصی زوج خود را در اولویت قرار می دهند. رابطه ی آن ها رابطه ی امنی است. و برایشان مهم است که راهی برای مدیریت خشم پیدا کنند.
توقف و مشاهده خود
چند لحظه مکث کنید. راهبرد تأمل را به کار گیرید . از خود بپرسید «چه احساسی دارم و چرا؟. اگر احساس می کنید ناارام و تحریک پذیر هستید .اهنگ صدایتان بالا رفته و هر لحظه ممکن است عصبانی شوید بحث را متوقف کنید.
اجازه بده بعدا صحبت کنیم من الان راحت نیستم معذرت می خوام
توقف و مشاهده دیگری
به حالتهای چهره ای همسرتان توجه کنید. اگر برانگیختگی را مشاهده می کنید اگر لحن صدا و اهنگ کلام او عوض شده است ، بحث را متوقف کنید.
اجازه بده بعدا حرف بزنیم الان احساس می کنم شرایط مناسب نیست.
اگر ناراحتی بعدا بحث را ادامه بدیم.
فن اتش بس
وقتی زوجی نتواند بحث و گفتگو راجع به یک موضوع را حل کنند. یکی از موثرترین راهبردهای مدیریت خشم این است که خواستار یک آتش بس شوند: "این بحث فایده ندارد- باید متوقفش کنیم"
گام بعدی دلایل عصبانی شدن را بررسی کنید.
علت عصبانی شدن خودتان و همسرتان چه بود؟ شما برای حل مشکل اینجا هستید اگر عصبانی شدن باعث قطع مذاکره شده است بررسی کنید چرا عصبانی شدید؟ همسرتان از چه چیزی ناراحت شد؟
میتونم بپرسم چه چیزی شما را ناراحت کرد؟
ما در مسیر حل مشکل هستیم چی باعث ناراحتی تان شده؟
از خودتان هم سئوال بالا را بپرسید.موانع را رفع کنید و گام بعدی را دنبال کنید.
ادامه مذاکره برای حل مساله
اگر با بررسی احساسات و دلایل عصبانی شدن هر دو ارام شدید و ازردگی بیان شد مذاکره را ادامه دهید اگر نه به وقت بعدی موکول کنید.
تعیین وقت برای مذاکره ی بعدی
پس از ختم جلسه مذاکره ، وقت بعدی را تعیین کنید. بحث را نیمه کاره رها نکنید. موضوعی که بر سرش مشکل دارید باید حل شود. اگر حل نشده رها شود مجددا دچار مشکل می شوید.
اگر مذاکره همواره به بحث کشیده می شود راه دیگری انتخاب کنید.
مبادله ی نوشتاری- با این روش که زوجین می توانند احساسات ، عقاید و ایده های خود را در مورد یک مسئله ، بدون ترس از سروصدا کردن و بحث با یکدیگر به اشتراک بگذارند. به یاد داشت باشید که هدف این نیست که همسرتان را تغییر دهید بلکه انتقال نظرتان به اوست. شما باید به او بگوید چه می خواهید و چه نظری دارید و همینطور هم ایشان.هر کدام از زوجین در مورد چیزی می خواستند بگویند، نامه ای به هم بنویسند و اگر تمایل به پاسخ ندارند، صرفا به آن فکر کنند.
آقای محمدی نسب، دانشجوی روانشناسی گروه بالینی دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان